HomeHome

Ergonomiskt tänkande inom Veterinärtandvård – Del 3

1/9/2025

MAXIMERA ERGONOMISKA ARBETSVILLKOR

När de viktiga grundläggande egenskaperna för ergonomiskt arbete, såsom inredning och hållning, har identifierats är det dags att börja titta på placeringen och användningen av annan tandvårdsutrustning.

En högkvalitativ, höj- och sänkbar tandvårdsenhet bör placeras nära eller ovanför patientens huvud. Tandvårdsenheter som är över patienten med flexibla slangar blir alltmer populära på kliniker där tandvård ingår i det dagliga kirurgiska arbetet. Placeringen och slangarmens egenskaper minskar roterande rörelser i överkroppen och minimerar belastningen på användarens handled genom att balansera vikten av instrumenten och luft- och vattenslangar, vilket därmed minskar risken för muskeltrötthet. Mobila tandvårdsenheter på vagn å sin sida bör kunna justeras i höjd så att användaren undviker översträckning av överkroppen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt funktionerna hos tandvårdsenheten och dess tillhörande instrument.


Kringlade eller vridna slangar, som fungerar som en fjädermekanism, bör undvikas för att förhindra motdrag på användarens handled. Svängkopplingar på handstyckena gör att slangen kan förbli utan motstånd och vikten och storleken på handstyckena bör vara sådan att användaren kan upprätthålla ett bekvämt modifierat penngrepp genom hela behandlingen utan muskeltrötthet.

Handinstrument bör också övervägas noggrant, både när det gäller dess placering i arbetsområdet och dess funktioner och lämplighet för användning. Vikt, storlek, form och material samt skick på handinstrument är alla aspekter som bör bedömas. Och en storlek passar inte nödvändigtvis alla. När du bedömer handinstrument, leta efter stora rundhandtag med texturgrepp eller ett material som underlättar ett enkelt modifierat penngrepp eller pinch-grepp för instrument som sicklescalers och curetter. 

Elevatorer och luxatorer, ursprungligen överförda från humantandvården, har historiskt varit för stora både i handtag och skaftstorlek för att uppfylla de kriterier som krävs för ergonomisk veterinärtandvård. Till skillnad från mänskliga tandläkare spenderar veterinärer ofta längre tid med behandling och med flera extraktioner, och luxatorer och elevatorer är utan tvekan de mest frekvent använda handinstrumenten. För att förhindra trötthet och belastningsskador och möjliggöra kontroll och komfort, bör luxator- eller elevatorhandtaget passa bekvämt i handflatan och skaftlängden bör vara sådan att det tillåter användaren att vila pekfingret nära arbetsänden för kontroll. Ett för långt handtag gör att användaren måste greppa för hårt för att behålla ett grepp, vilket ökar risken för skador på både användare och patient. Om skaftet å sin sida är för långt, saknas kontroll över rörelsen och det finns återigen en verklig risk för skador på både användare och patient.

Lång eller upprepad användning av vilket handinstrument som helst som kräver någon form av kraft, pinch eller modifierat penngrep kan bidra till belastningsskador, smärta och trötthet. För att minimera dessa risker, välj instrument med lätta handtag och byt ofta mellan instrumenttyper och behandlingstyp för att undvika överdriven tid med att utföra en specifik typ av rörelse. Att hålla instrument vassa bidrar också kraftigt till att minska risken för skador och förkorta den totala behandlingstiden.


SAMMANFATTNING

Veterinärtandvård är ett växande område inom veterinärmedicin och med förbättrade tekniker och kunskaper för att diagnostisera och behandla tandpatologi ökar den tid som tillbringas med att behandla patienter med tandproblem. Med detta i åtanke är det ännu viktigare att lära sig och tillägna sig vanor som säkerställer ergonomiskt arbete. En funktionell översyn av tandvårdsarbetsstationen med ergonomiskt tänkande i åtanke, följd av genomförandet av nödvändiga förändringar, kommer att säkerställa att veterinäryrket förblir fysiskt funktionellt för att utföra tandvård även med en ökande arbetsbelastning.


Referens: 

https://www.veterinaryirelandjournal.com/focus/221-importance-of-ergonomics-in-dentistry-work

 

 Originalförfattare:

Ingela Ericsson BA, BSc, VN

Regional Manager på Im3


Vi rekommenderar också följande utrustning från iM3. Klicka på bilden för att komma till produkterna.