Grundläggande akut- och intensivvård
ON-demand
Grundläggande akut- och intensivvård för djursjukskötare och djurvårdare
Denna kurs går online och består helt av inspelat material. När du har köpt och betalat kursen får du tillgång till kursen i 14 dagar. Kursen, som tillhandahålls via en kursportal där allt finns samlat, innehåller inspelade föreläsningar, quizzes, fallbeskrivningar och annat kursmaterial. Den är uppbyggd så att du behöver göra klart ett kursmoment för att öppna nästa. Det ingår inga livesessioner men om du har en fråga till föreläsarna så finns det ett diskussionsforum.
KURSBESKRIVNING
Denna kurs riktar sig till dig som är djursjukskötare eller djurvårdare och vill ha en introduktion till arbetet med smådjur på IVA eller jouren. Du kanske är nyutexaminerad eller kommer från en helt annan avdelning eller djurslag. Vi går igenom monitorering, triage, vätsketerapi, fallbeskrivningar och mycket mer, och du får verktyg för att känna dig mer redo för utmaningarna du kan möta på jouren och IVA.
INNEHÅLL
- En trygg upplevelse för patient och djurägare - triage och kommunikation
- Vätsketerapi - lär dig grunderna om hur, när och varför
- Chock - vad innebär det?
- Elektrolyter och blodgaser - går det att förstå?
- Omvårdnad av IVA-patienten
- Approach till typiska akutpatienter - fall
- HLR enligt RECOVER guidelines
KURSMÅL
Efter avslutad kurs förväntas deltagaren:
- Känna sig bekväm med den initiala hanteringen av kritiska akutpatienterna som kommer in på en klinik eller ett djursjukhus.
- Ha grundläggande kännedom om vätsketerapi, blodgaser och elektrolytrubbningar i teori och praktik
- Ha grundläggande kännedom om begreppet chock – patofysiologi, kliniska symtom och grunder för behandling
- Känna till grunderna för en god omvårdnad för IVA-patienten
- Kunna i teori redogöra för de av RECOVER uppsatta HLR-riktlinjerna
PRAKTISK INFORMATION
Denna kurs går endast online. Kursspråk är svenska. Efter anmälan kommer du att få ett mejl med en bekräftelse och en faktura. När denna är betald får du tillgång till kursen via kursportalen. Avbokning / återköp är inte möjligt när deltagaren har givits tillgång till kursportalen.
INFORMATION
Tider
Kursen omfattar ca 7 timmars inspelat material, samt quizzes, kurskompendie och instuderingsfrågor. När du får tillgång till kursen har du sedan tillgång till den i 14 dagar. Du får ett digitalt kursintyg efter avklarad kurs.
Plats
Online
Kursspråk
Svenska
Pris
3100 SEK exkl moms
Grupprabatt: fyra deltagare från samma klinik som köper kursen samtidigt, betalar 10 000 SEK exkl moms, totalt.
Kontakt
[email protected]
Sagt om kursen
Rosanna Franzén, djurvårdare på AniCura djursjukhuset i Jönköping har gått kursen och hon tyckte att upplägget på kursen passade henne perfekt:
– Upplägget på kursen var väldigt bra, med både skriftligt material, filmer och instuderingsfrågor, och det här att man kunde hoppa fram och tillbaka mellan de olika avsnitten. Det kunde vara lite svåra termer ibland men i och med att man kunde gå tillbaka och titta igen så var det inga problem.
På hennes arbetsplats var de flera i teamet på intensivvårdsavdelningen och jouren som gick kursen.
– Det var jättebra att gå många från samma avdelning eftersom man kan prata med sina kollegor och diskutera, vi gick den samtidigt så det var aktuell information för alla och då kunde man få ytterligare uppslag och insikter, säger Rosanna.
FÖRELÄSARE
Anna Forsblom, leg. djursjukskötare, Cert. VNECC, NCert Anesth
Anna har arbetat med fokus på akutsjukvård och intensivvård i 20 år, och startade sin bana på den första intensivvårdsavdelningen för smådjur i Skandinavien, Regiondjursjukhuset i Helsingborg. Hon har därefter varit med och utvecklat intensivvård, akutsjukvård och blodbank som avdelningschef både på Regiondjursjukhuset Bagarmossen och Specialistdjursjukhuset Strömsholm, samt arbetat flera år som verksamhetsutvecklare på MittNorrlands Djursjukvård. Anna arbetar för närvarande på Awake Djursjukhus i Stockholm. Hon har föreläst på en mängd konferenser och utbildat personal i en rad olika verksamheter.
Emelie Pettersson, leg. veterinär, MSc, PhD
Emelie Pettersson tog examen som veterinär från The University of Melbourne år 2008. Efter sex månaders arbete i blandad praktik i Sverige återvände hon till Australien för att arbeta som akutveterinär på the Animal Emergency Centre, ett förstklassigt akut- och intensivvårdsdjursjukhus i Melbourne. Hon återvände till Sverige 2012 och arbetade initialt på Specialistdjursjukhuset Strömsholm, där hon var medicinskt ansvarig veterinär på akutavdelningen, och sedan på UDS i Uppsala. Nu arbetar Emelie på SVA, men är fortfarande en mycket uppskattad föreläsare och har stor erfarenhet av att undervisa i akut- och intensivvård.